Rondleiding door het Assurantiemuseum.

 

 

 
Als je binnenkomt direct links.

 

<---
Nadat we de trap naar het souterrain zijn afgedaald, zien we aan de linkerkant een landkaart van Ennia met de wapens van alle landen, waarin Ennia indertijd werkzaam was. Daaronder een foto van het ARAG-gebouw met uitzicht op het Kamerbeek-gebouw in Amersfoort.
Daarnaast staat een vitrinekast met van boven naar beneden mokken, aanstekers, asbakken en ander rookgerei,  pennen en op de onderste plank sleutelhangers. --->
 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

 


 
 

Linksaf onder de boog door.
<---
We gaan onder de petten door en zien allereerst links een grote artist impression en een foto van het kantoor van Kamerbeek in Amersfoort
<---
 
 
 
Recht voor ons bevinden zich de kledingrekkken met jassen, shirts, tassen en kledingzakken.
---> 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
  
 
  
Daaronder staan een aantal litho´s, gedurende enkele jaren geschonken door de Nieuwe Hollandse Lloyd.
<--
 
 
Achterin bevindt zich het kantoor van het museum -->
met een computer waarin de volledige verzameling digitaal is opgeborgen. Daarboven hangen nog wat reclameplaten en een verzoek om niet te roken in negen talen (Zwolsche Algemeene). 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Rechtsom

<---
Rechtsom zien we de rekken met cursussen, tariefboeken, jaarboeken, gedenkboeken en andere boeken.

Ook staat hier een doos met videobanden, c.d.´s, diskettes, dvd´s enz. en liggen er nog enkele bouwplaten. --->

 

 

 


 

 

.

 


 

Onder de boog door naar links.

<---

We komen weer in de middenruimte met links een paraplubak met paraplu´s en aan de kasten nog een hesje van Nationale-Nederlanden en een schort van Kamerbeek.  --->

 

 

 


 

 

Onder de stropdassen door.

<---
Pennen en stropdassen. Die zijn in de loop der jaren in aantal wel het meeste weggegeven door verzekeraars. Onder de stropdassen door zie je nog twee rijen met stropdassen met daartussen een reuzecartoon van de conservator, gemaakt ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum bij Kamerbeek. --->
 

 

Als je je weer omdraait valt je oog op een tafeltje bedekt met een NVA-sjaal waarop het CarToonboek ligt, wat suikerzakjes en een asbak "Schonere longen, lagere premie" van de Zwolsche Algemeene. --->
 
 
We zijn weer terug in het middengedeelte.
 

 

 

 

De eerste vitrinekast links. En de volgende kast.

<---
We komen nu bij de drank en de spelen. Bovenin de eerste vitrinakast links staat glaswerk. Daaronder klokken en de onderste twee planken bevatten allerlei spelletjes. Veel kaartspelen, maar ook het beroemde "Kaartje Keer" van de Nationele-Nederlanden en een aantal schuifspelletjes.
In de kast rechts daarvan bevindt zich bovenin de afdeling "Sport" met veel golfballen en andere golfartikelen, maar ook b.v een voetbal en een jeu de bouleset. Op de plank daaronder nog enkele grotere spellen en een aantal puzzels. --->
De onderste twee planken zijn gereserveerd voor drank, wat jenever maar vooral veel wijn. Alle flessen zijn nog gesloten en vol.
 

 

 

 

 

 

Kantoormateriaal.

<---
De volgende kast is gereserveerd voor kantoormateriaal. De bovenste plank ligt vol met notitieblocs, vloeibladen etc. Daaronder liggen rekenmachines, bureaukalenders, een telefoonhouder etc. En het draagbare kantoor van Elvia, de Mini Worker, een apparaat met ongeveer 10 mogelijkheden, zoals schaar, mesje, meetlat, puntenslijper, nietmachine, nietenwipper enz.
Op de derde plank liggen lineaals, clips, muismatten, een computermuis en nietmachines. De onderste plank is voor schrifblocs, schrijfmappen, agenda´s enz.
Boven op deze laatste twee kasten Staan vlaggetjes en een paar deksels van wijnkistjes. --->
 

 

 

 

 

 

 
 
Vitrinekast met speciale voorwerpen. 

 

<---
Een stap verder naar rechts staan we voor de vitrinekast met speciale voorwerpen. Boekjes als de eerste druk van "Assurantietermen", "Vragen van een Assuradeur aan zijn Zoon", het "Cartoonboek", "Het Nederlandsch - Engelsch Woordenboek voor het Assurantiebedrijf" , het kantoor van Reaal als kaars, aardewerk borden, enz. en de logo´s van UAP, AXA, ZA, Stad Rotterdam en ARAG.
 
 

 

 

Detail van deze vitrinekast -->
 
Zichtbaar zijn onder meer de AMEV-poliszeep, het Cartoonboek, het Rijnmond-bord, de Aegon-penning, de RVS-piramide en het ARAG -, Generali- en AXA-logo.
 

 

 

 

 

 

Automodellen en kleding 

<---
De volgende kast heeft altijd erg veel belangstelling. De bovenste twee planken bevatten automobilia, b.v. modellen van Londense dubbeldekkers, VW-Beetles, een Smart ForTwo en zelfs een Harley Davidson.
 
De bovenste plank van de volgende kast bevat voorwerpen uit de categorie "Diverse". --->
 
Op de onderste twee planken van beide kasten  liggen kledingstukken als mutsen, een badjas, sjaals, en handdoeken.
<------>
 

 

 

 

 

Een wereldkaart en de laatste kast.

<---
Naast de kleding hangt een wereldkaart van OOM. En daaronder een Picasso-kalender van Geove.
 
--->
Teruglopend naar de uitgang zien we nog een Europeesche klok en een verjaardagskalender en dan staan we voor de laatste kast.
Met daarop de Fortis-klok met omgekeerd logo en daarin een ets van het stadhuis van Gouda.
Op de volgend plank is de afdeling "Gezondheid" met twee pennen als injectiespuiten en veel pleisters. Helemaal onderin ligt het gereedschap. 
 
We zijn nu terug bij de ingang.
 
 

 

Helaas is een bezichtiging niet meer mogelijk.

Zie: https://www.findinet.nl/blog/informatiepagina-over-assurantiemuseum-de-verzekeringskamer-te-doorn/